Art’s birthday

© Wendy Marijnissen

In 1963 Fluxus artist Robert Filliou proclaimed his own birthday as the official birthday of art. This statement, made in a Paris bar, was followed by many Art’s Birthday celebrations all over the world.

Yesterday I went to Art’s birthday party in the Museum for modern Art MUHKA here in Antwerp.

The wonderful writer Chris van Camp had the honor of opening the party with a ‘State of the Art’ speech and as always was sharp, funny and to the point with her observations on how our society is evolving and what the position of Art is in this day in age.

”Alle geestesadel is gedoemd om verbrijzeld te worden  door de pletwals van de vervlakking. De massamens dicteert. Iedereen heeft recht op alles, en vooral op steeds meer.Zo ook op cultuur, maar dan wel op ‘hun cultuur’, de kitsch met amusementswaarde. De georkestreerde liefdadigheid, de georganiseerde emotieslag, de algemene verontwaardiging, de cultus van de bekende nitwit, de herwaardering van het levenslied, de upgrade van brijpot en pint tot wereldreligie, de  hysterie van het massavertier. O wee, wie er durft op neerkijken of nog maar de eeuwigheidswaarde ervan in vraag stellen.” Chris van Camp

© Wendy Marijnissen

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: